Avrupa futbolunun geleceğine ilişkin oldukça önemli bir hukuki bir karara imza atıldı. Hatırlanacağı üzere Real Madrid ve Barcelona gibi kulüplerin öncülüğünde bundan iki yıl önce Avrupa Süper Ligi adında bir oluşum ilan edilmiş, ardından futbol dünyası karışmıştı.
UEFA ve FIFA bu girişime set çekerken, yeni oluşumun aktörleri de sürece karşı yasal mücadele başlatmıştı. Avrupa Adalet Mahkemesi, dün konuyla ilgili kararını açıkladı. UEFA ve FIFA’nın Avrupa Süper Ligi’nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine hükmetti.
Mahkemenin aldığı karar, Avrupa futbolunda UEFA’nın tekelinin kırıldığı şeklinde yorumlandı. Buna göre artık, Şampiyonlar Ligi’ne rakip olacak yeni bir büyük lig kurulabilecek ve dileyen ekipler burada mücadelesini sürdürebilecek. Real Madrid başkanı Florentino Perez, kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“KADERİNİN EFENDİSİ”
“İlk olarak, Avrupa kulüp futbolu tekel değildir ve bir daha asla olmayacaktır. İkincisi, bugünden itibaren kulüpler kendi kaderlerinin efendisi olacak. Kulüpler, sporumuzu modernize edecek ve dünyanın her yerinden taraftarların ilgisini çekecek Avrupa organizasyonlarını önerme ve tanıtma hakkımızı görüyorlar. Kısacası bugün özgürlüklerin Avrupa’sı bir kez daha zafere ulaştı ve bugün futbol ve taraftarları da zafere ulaştı.”
Avrupa Süper Lig CEO’su Bernd Reichart da bir açıklama yaparak, “Futbolda UEFA’nın tekeli bitti. Kulüpler kendi geleceklerini belirleyebilecek. Avrupa Süper Ligi’ndeki tüm maçlar ücretsiz olarak yayınlanacak.” dedi.
PARAYA KARŞI KAPSAYICILIK
Avrupa Süper Ligi, kıtanın seçkin ekiplerine daha büyük bir zenginlik vaat ederken; UEFA ve paydaşları ise mümkün olan daha çok sayıda kulübün haklarını gözeten bir düzenleyici rolünü savunuyor.
Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı karar, statükonun taşıyıcısı organlarda paniğe sebep oldu. Dünya ve Avrupa futbolunun mevcut patronları, öncelikle alınan kararın kesin bir bağlayıcılığı olmadığı reaksiyonunu verdi. UEFA’dan yapılan “Bu karar, sözde Süper Lig’in onaylandığı veya doğrulandığı anlamına gelmemektedir” açıklaması bu tavra işaret etti.
Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) açıklamasındaki “Futbol dünyası Süper Lig’i yıllar önce geride bıraktı ve ilerici reformlar devam edecek” ifadeleri, mahkeme kararının pratikte yeni bir futbol ligi oluşumu için yeterli olamayacağına vurgu yaptı. Bu yönde bir girişimin futbolun ruhuna darbe vurmak anlamına geleceğini ima eden açıklama şöyle devam etti:
“Futbol yasal değil sosyal bir sözleşmedir. Federasyonlar, kulüpler, ligler, oyuncular ve taraftarları kapsayan Avrupa ve dünya futbolunun tüm tanınmış paydaşları, kişisel gündemlerinin peşinde koşan birkaç kişinin Avrupa futbolunun temellerini ve temel ilkelerini zayıflatma girişimlerine karşı her zamankinden daha fazla birlik içindedir.”
Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı karar, yeni futbol ligi projesini yürüten kulüpler arasında yer alan Barcelona’da olumlu karşılandı. Süper Lig projesinin tasdiklenmesi olarak değerlendirilen kararla ilgili Katalan ekibinden yapılan açıklamada, “Futbol dünyasındaki tekele karşı çıkarak Avrupa’da elit düzeyde yeni bir futbol rekabetinin önünü açtığını düşünüyor ve tarafları müzakerelerin yeni aşamasına davet ediyoruz” denildi.
Avrupa Süper Ligi formatına göre turnuvaya 64 takım katılım sağlayacak. 16 ‘Yıldız’, 16 ‘Altın’, 32 takım ise ‘Mavi’ ligde yer alacak. Lig ve play-off olmak üzere iki aşama bulunacak. Takımlar her sezon 7’si iç sahada, 7’si ise dış sahada olmak üzere en az 14 maç oynacak. Yıldız, Altın ve Mavi ligdeki takımlar, yıllık performanslarına göre bir üst lige yükselebilecek ya da bir alt lige düşebilecek.
Bayern Münih CEO’su Jan-Christian Dreesen, olası yeni projenin ülkelerdeki ulusal ligler için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Başından beri Avrupa Süper Ligi projesinin dışında kalan Bavyera ekibinin yöneticisi “Bu, ulusal liglerin önemine bir saldırıdır. Bayern’e Süper Lig kapısı kapalıdır” diye konuştu.
Şampiyonlar Ligi kupasını on dört kezle en çok havaya kaldıran ekip olan Real Madrid, şimdi bu turnuvaya alternatif olacak yeni bir ligin oluşumuna öncülük ediyor.
Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray; Avrupa Süper Ligi’ne karşı çıktı. Türkiye Futbol Federasyonu da Avrupa Süper Ligi’ni desteklemediklerini, “UEFA’nın önderliğinde çalışmaya devam edeceğiz” ifadesiyle açıkladı.
“FUTBOLDAKİ BÜYÜK AİLEYİ KORUMALIYIZ”
Avrupa Süper Ligi kurucularından Atletico Madrid, desteğini çektiğini duyurdu: “Avrupa futbol ailesi bu ligi istemiyor. Avrupa futbolunun büyük ailesini korumaktan, yerel ligleri korumaktan ve bunlar aracılığıyla her sezon Avrupa müsabakalarına katılmaktan yanayız.”
Manchester United yeni projeye dahil olmayacağını duyurdu, “UEFA müsabakalarına katılım kararlılığımız devam etmektedir” açıklaması yayınladı. ManU, Avrupa Süper Ligi’nin kurucuları arasında yer alsa da, taraftar tepkilerinin ardından oluşumdan ayrılmıştı.
İspanya Futbol Ligi LaLiga, Avrupa Süper Ligi’ni ‘Bencil ve elitist bir model’ olarak tanımladı, UEFA ve FIFA’nın yanında pozisyon alındı. İngiltere Premier Lig de yeni bir ayrılıkçı rekabeti reddetmeye devam ettiği açıklamasını yayınladı.
Avrupa Süper Ligi projesinde sürecin gelişimi:
18 Nisan 2021:
Avrupa Süper Ligi projesi açıklandı.
18 Nisan 2021:
Bazı kulüp taraftarları kararı protesto ettiler.
19 Nisan 2021:
Borussia Dortmund ve Bayern Münih, yeni ligin birer parçası olmayacaklarını açıkladı.
19 Nisan 2021:
Süper Lig, UEFA’nın yaptırımlarını engellemek için Avrupa mahkemelerine gideceğini bildirdi.
20 Nisan 2021:
Chelsea taraftarları takımlarının projeden çekilmesini talep eden bir gösteri düzenledi.
21 Nisan 2021:
6 İngiliz ve 4 diğer ülke kulübü projeden çekildi.
21 Nisan 2021:
Real Madrid ve Barcelona projede kalanlar oldu.
7 Mayıs 2021:
Avrupa Süper Ligi girişiminden ayrılan kulüplerin, UEFA turnuvaları gelirlerinin % 5’ine el konuldu.
8 Mayıs 2021:
Juventus, Real Madrid ve Barcelona kulüpleri UEFA’nın ‘baskı ve tehditlerine’ tepki gösterdi.
21 Eylül 2021:
İspanyol mahkemesi, Avrupa Süper Ligi nedeniyle UEFA’ya cezayı geri çekmesi için 5 gün süre tanıdı.
26 Eylül 2021:
UEFA Temyiz Kurulu, Avrupa Süper Ligi projesine destek veren kulüpler hakkındaki soruşturmalarını iptal etti.
16 Aralık 2022:
Avrupa Adalet Mahkemesi ön raporunda, Avrupa Süper Ligi kurulabileceğini kısmen ve şartlı olarak kabul etti.
21 Aralık 2023:
Avrupa Süper Ligi oluşumunu engelleyen UEFA ve FIFA’nın, rekabet yasasına aykırı davrandığına karar verildi.
2021’DEKİ İLK KURUCU 12 KULÜP:
Atletico Madrid
Real Madrid
Barcelona
Juventus
Milan
Inter
Arsenal
Chelsea
Liverpool
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur