Salman Rüşdi yapay zekayı yerden yere vurdu

Kaleme aldığı ‘Şeytan Ayetleri’ isimli kitabı nedeniyle, kitabın basıldığı 1988 yılından bu yana ölüm tehditleri alan ve 12 Ağustos 2022’de uğradığı bıçaklı saldırı sonrası bir gözünü kaybeden yazar Salman Rüşdi, son dönemde özellikle içerik üretiminde giderek öne çıkan yapay zekayı, kurmaca yazma konusunda denediğini söyledi.

Bir Fransız dergisinde yayınlanan yazısında Rüşdi, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’den kendi tarzında 200 kelimelik bir yazı yazmasını istediğini söyleyerek çıkan sonucu “Tam bir saçmalık” diye niteledi.

ChatGPT’nin hiçbir espri anlayışı olmadığını söyleyen Rüşdi, yapay zeka araçlarının korku ya da bilimkurgu yazarları için tehlikeli olabileceğini ancak ciddi yazarlarla rekabet edecek özgünlükten yoksun olduğunu ifade etti.

“Yine de bu yaratıklar çok hızlı öğreniyor” diye yazan ünlü yazar, film ve dizi senaryolarında yapay zekanın daha etkili olabileceğine de dikkat çekti.

Rüşdi, özellikle aynı filmin farklı versiyonlarını çeken Hollywood’un yapay zeka araçlarını kullabileceğini belirtti.

SALMAN RÜŞDİ KİMDİR

Selman Rüşdi, Urduca ve İngilizce konuşan Müslüman bir ailenin oğlu olarak 1947’de Hindistan Bombay’da doğdu. 1961’de lise eğitimi için Birleşik Krallık’a gönderilen Rüşdi’nin ailesi, 1964’te diğer Müslümanlarla birlikte zorunlu olarak Pakistan’a göç etti ve Karaçi’ye yerleşti.

Cambridge’de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilim kurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla (1981 Booker, 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle Hindistan’da yasaklanan bu romanı, bu kez Pakistan’da aynı akıbete uğrayan Utanç (Metis, 2005) izledi. Nikaragua anılarını aktardığı The Jaguar Smile’ın (1987, Jaguar Gülüşü, Pencere, 1989) ardından yazdığı The Satanic Verses (1988, Şeytan Ayetleri) ile 1988 Whitbread ödülünü kazandıysa da Müslümanlığa hakaret ettiği gerekçesiyle kitap Hindistan ve Güney Afrika’da yasaklandıktan sonra Humeyni tarafından yazar hakkında ölüm fetvası verildi.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD’den Foreign Policy ve Birleşik Krallık’tan Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın İlk 100 Entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 10., 2008 yılında 23. sırada yer almıştır.

12 Ağustos 2022 tarihinde New York’ta bulunan Chautauqua Enstitüsünde gerçekleşen bir kongrede seyircilerden birisi sahneye çıkıp Rüşdi’ye yumruk attı, ardından da boynundan bıçakladı. Rüşdi o saldırıda bir gözünü kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir