Ateşkesin etkisi hızlı oldu: Hürmüz Boğazı’nda trafik arttı, petrol taşıma maliyeti sert düştü

İran-İsrail Ateşkesi Sonrası Hürmüz Boğazı’nda Ticari Gemi Trafiği Arttı

Geçtiğimiz hafta İran ile İsrail arasında sağlanan ateşkesin etkisiyle Hürmüz Boğazı’nda ticari gemi trafiğinde haftalık bazda bir artış yaşandı. Bu durum, ham petrol ve petrol ürünü taşıma maliyetlerinde keskin bir düşüşe neden oldu.

Hürmüz Boğazı, küresel ticaret için stratejik bir konumda bulunmaktadır. İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan 12 günlük çatışma sürecinde, Hürmüz Boğazı önemli bir nokta haline gelmiş ve kapatılması halinde petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz ticaretinde aksamalar olabileceği endişeleriyle fiyatlar ve taşıma maliyetleri yükselmişti.

Çatışma sürecinde Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi trafiğinde belirgin bir düşüş görülmese de, 24 Haziran’da ilan edilen ateşkes sonrasında endişeler hafifledi.

İngiltere Deniz Ticaret Örgütü (UKMTO), 23-29 Haziran haftasını kapsayan Orta Doğu değerlendirmesinde, bölgedeki tehdit seviyesini “önemli” olarak değerlendirirken Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi trafiğinin normale döndüğünü ve herhangi bir denizcilik tehdidinin olmadığını açıkladı. UKMTO ayrıca, ateşkesin Basra Körfezi’ndeki denizcilik kaynaklı gerginliği azaltacağını belirtti.

23-29 Haziran haftasında Hürmüz Boğazı’ndan 885 geminin geçtiği UKMTO verilerinden öğrenildi. Bu rakam, çatışmaların devam ettiği 16-22 Haziran haftasındaki geçişlere kıyasla yüzde 4 artış gösterdi.

Öte yandan, çatışma öncesinde 8-15 Haziran haftasında Hürmüz Boğazı’ndan 900’den fazla ticari gemi geçiş yapmıştı.

Gerçek zamanlı takip platformu MarineTraffic’in verileri de İsrail ve İran arasındaki çatışma sürecinde Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemi trafiğinin devam ettiğini ve ateşkes sonrasında geçişlerde ılımlı bir artış yaşandığını doğruladı.

Hürmüz Boğazı kullanımının arttığına işaret eden verilere göre, 12 Haziran’da günlük 88 gemi geçerken 13 Haziran’da 103 gemi geçiş yapmıştı. Bu sayı, 17 Haziran’da 85’e düşerek çatışma döneminde en düşük seviyeye gerilemişti.

İran ve İsrail arasında ilan edilen ateşkesin ardından 24 Haziran’da Hürmüz Boğazı’nı kullanan ticari gemi sayısı 110’a yükseldi.

ATEŞKES SONRASI PETROL TAŞIMA MALİYETLERİNDE DÜŞÜŞ

Çatışma döneminde Hürmüz Boğazı’nın kapatılma endişeleri ve temkinli geçişler nedeniyle ham petrol ve petrol ürünü taşıma maliyetlerinde büyük artışlar yaşanmıştı. Özellikle Asya’ya ulaştırılan petrol ve petrol ürünlerinin taşıma maliyetleri yükselmişti.

Londra Menkul Kıymetler Borsası’ndan (LSEG) alınan verilere göre, Orta Doğu’dan Çin’e giden VLCC tipi tankerler için referans navlunlar ateşkes öncesi 44,92 Worldscale puandan 90’ın üzerine çıkmıştı.

Ateşkesin duyurulduğu 25 Haziran itibarıyla ise referans navlunlar düşmeye başlayarak, 30 Haziran’da 50 Worldscale puana geriledi ve Orta Doğu’dan Çin’e ham petrol taşıma maliyeti yüzde 44,5 düşüş gösterdi.

Öte yandan, Orta Doğu’dan Japonya’ya rafine petrol ürünü taşıyan tankerler için referans navlunlar, ateşkes öncesi 116,84 Worldscale puandan 230’a yaklaşmıştı.

Ateşkesin ardından maliyetlerin düşmeye başlamasıyla, Orta Doğu-Japonya rotasında petrol ürünleri taşıma maliyetleri 140 Worldscale puana düşerek yüzde 39 geriledi.

Hala çatışma öncesi seviyelerin üzerinde olan taşıma maliyetlerine rağmen, analistler piyasanın risk odaklı yapısından arz-talep dinamiklerine geçiş yaptığını ve navlun fiyatlarında düşüş potansiyeli olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Yeniçağ Gazetesi: Elin çiftçisini zengin bizimkini yoksul ettik

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… ELİN ÇİFTÇİSİNİ ZENGİN BİZİMKİNİ YOKSUL ETTİK Türk çiftçisi, uygulanan yanlış politikalar ve yeterli destekten mahrum bırakılması sonucu perişan olurken tarım ürünü ithalatına 20 yılda inanılmaz bir servet …

Çevreye ve cüzdana dost: Benzin istasyonlarına giren yeni benzin E20 yakıtı nedir ?

Yeni tip benzin E20’nin temel amacı karbondioksit emisyonlarını azaltmaktır . 20 rakamı içerdiği karışımı ifade eder, çünkü karışımda bulunan biyoetanol %20’dir. Almanya’da ilk E20 dolum istasyonunun 2023 yılında Mannheim’da açılması dikkat çekicidir …

İkonik otel için yapılan ihale sonuçlandı: 3 milyar 200 milyon TL bedelle kazanan belli oldu

Les Ottomans Otel ihalesi tamamlandı. İhaleyi 3.2 milyar TL’ye BLG Varlık kazandı.

Altın, dolar, euro… Hepsi düştü, bir tek o yükseldi!

Borsada CHP Kurultayı davası rallisi yaşandı. BIST 100 endeksi dava başladıktan sonra yükselişe geçerken davadan ‘ertleme’ kararının çıkışı ile yükselişine hız kattı. Sabaha yüzde 0,54 yükselişle giren BIST Endeksi gelişmelerin etkisi ile yükselmeye …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 340,91 puan ve yüzde 3,62 artışla 9.745,8 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 75,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 6,85 …

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek