TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği: Kenevir Maddesi Sağlık İçin Riskli Olabilir!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı KHK’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili görüşlerini kamuoyuna açıkladı. Yayımlanan metinde, kenevirin tıbbi etkilerine dair yeterli bilimsel kanıt bulunmadığı, yaygın kullanımının ciddi fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açtığı vurgulandı. TTB, mevcut yasa teklifinden kenevir düzenlemesinin çıkarılması çağrısında bulundu.

Kenevir nedir, nasıl etkiler gösterir?

TTB, açıklamasında, kenevirin dünyada en sık kullanılan yasadışı uyuşturucu olduğunu belirtti. Bitkinin, 400’den fazla kimyasal bileşen içerirken, delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) ve kannabidiol (CBD) maddelerinin sinir sistemi üzerinde zıt etkiler gösterdiğini, yüksek dozda ve uzun süreli kullanımın psikolojik bozukluk riskini artırdığı ifade edildi.

Tıbbi kullanımda etkiler sınırlı, kanıtlar zayıf

Bazı ülkelerde kenevirin tıbbi kullanımına izin verildiği hatırlatılırken, etkilerinin yalnızca birkaç hastalıkta belirtileri hafifletmeye yönelik olduğu, güvenlik ve etkinlik açısından sağlam veriler bulunmadığı dile getirildi. En çok bildirilen yan etkiler arasında baş dönmesi, ağız kuruluğu, bilinç bulanıklığı ve sersemliğin yer aldığı belirtildi.

Eğlence amaçlı kullanımda ciddi sağlık sorunları

Tıbbi neden olmaksızın kullanılan kenevirin bilinç bozukluğu, halüsinasyon, kusma, bağımlılık, şizofreni, depresyon ve intihar eğilimi gibi sonuçlar doğurabileceği belirtildi. Kullanıcıların trafik kazalarına karışma oranının yüksek olduğu; ölümcül kaza riskinin %37, yaralanma riskinin %96, mal zararı riskinin ise %41 arttığı ifade edildi.

Yasal düzenleme sürecinde kimlerin görüşü alınmalı?

TTB, Sağlık ve Tarım Bakanlıkları başta olmak üzere, meslek örgütleri ve ilgili uzmanlık derneklerinin görüşlerinin alınması gerektiğini vurguladı. Uluslararası deneyimler ve bilimsel veriler ışığında düzenlemenin yapılmasının zorunlu olduğu kaydedildi.

‘Yasa teklifi gözden geçirilmeli’

TTB, tıbbi kullanımla sınırlı tutulması gerektiğini belirttiği kenevir maddesinin; kozmetik, destek ürün veya kişisel kullanım gibi alanlarda serbest bırakılmasının halk sağlığına zarar vereceğini ifade etti. Açıklamada, mevcut yasa teklifinden kenevir maddesinin çıkarılması gerektiği görüşü savunuldu.

Related Posts

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Türkiye’de sık rastlanan hastalık: Uzman isim sebebini açıkladı

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, böbrek taşlarının Türkiye’de sık rastlanan bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek, genetik yatkınlığın rolü olsa da asıl tetikleyicilerin yetersiz sıvı alımı ve beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtti.

“Alsancak Devlet Hastanesi’nde Örgütlenme Özgürlüğü Baskı Altında”

SES İzmir Temsilciliği, Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesinde başarılı bir yetki süreci yürütürken, sendika yetkileri hastanede örgütlenme özgürlüğünün baskı altında olduğunu söyledi.