ABD’den IMF ve Dünya Bankası’na sert uyarı!

ABD Hazine Bakanı Bessent: IMF ve Dünya Bankası’na Odaklanmaları Gerekiyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanı Scott Bessent, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın temel görevlerine odaklanmaları gerektiği çağrısında bulunarak, bu kurumları rotalarından saptırmamaları halinde işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda konuşan Bessent, uluslararası ekonomik sistemin dengesizliğine dikkat çekti.

Bessent, IMF ve Dünya Bankasını yeniden kuruluş amaçlarına odaklanarak uluslararası sistemi düzene sokmanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, bu kurumların paydaşlarına hizmet ettiğinden emin olmak için reformlar yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel finansa denge getirmek için IMF ve Dünya Bankasının net bir liderlik sergilemesi gerekecek.” dedi.

‘Önce Amerika’ Sözleri

Scott Bessent, “‘Önce Amerika’ demek ‘yalnız Amerika’ demek değildir” ifadesini kullanarak, bunun aslında ticaret ortakları arasında “daha derin işbirliği ve karşılıklı saygı” çağrısı olduğunu belirtti.

Bessent, ABD’nin IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kurumlarda liderliğini artırmayı hedeflediklerini ve daha güçlü bir liderlik rolüyle “Önce Amerika” yaklaşımının küresel ekonomik sisteme adaleti geri getirmeyi amaçladığını söyledi.

Dengesizliklerin özellikle ticaret alanında açıkça görüldüğünü belirten Bessent, ABD’nin küresel ticareti yeniden dengelemek için adım attığını aktardı.

”Çin’in Değişmesi Gerekiyor”

Bessent, özellikle Çin’in yeniden dengelenmeye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, Çin’in ihracata dayalı ekonomik modelinin sürdürülemez olduğunu ve tüm dünyaya zarar verdiğini belirtti. Bessent, “Çin’in değişmesi gerekiyor. Ülke değişmesi gerektiğini biliyor. Herkes değişmesi gerektiğini biliyor. Biz de değişmesine yardımcı olmak istiyoruz çünkü bizim de yeniden dengelenmeye ihtiyacımız var” dedi.

Bessent, Çin’in ihracat fazlasındaki modelden uzaklaşıp, iç tüketimi ve talebi destekleyen bir modele geçmesinin küresel denge için faydalı olacağını belirtti.

Bessent, ABD’ye yönelik sürekli talep bağımlılığının küresel ekonomik dengesizliğin bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu uygulamaların ABD talebine küresel bağımlılığı artırdığını ve küresel ekonomiyi zayıflattığını ifade etti.

Trump’ın IMF ve Dünya Bankası Şartları

Bessent, Trump yönetiminin ABD’nin küresel ekonomik liderliğini sürdürme ve genişletme kararlılığını vurgulayarak, “IMF ve Dünya Bankası uluslararası sistemde önemli roller üstleniyor. Trump yönetimi de bu kurumlarla çalışmaya istekli.” şeklinde konuştu.

Bessent, mevcut durumda IMF ve Dünya Bankası’nın görevlerini yerine getirmede eksik kaldığını belirterek, Trump yönetiminin bu kurumlar üzerindeki etkisini artıracağını ve önemli görevlerini yerine getirmeleri için baskı yapacağını aktardı.

Bessent, bu kurumların temel görevlerine odaklanmaları için çağrı yaparak, IMF’nin uluslararası para işbirliğini teşvik etme, uluslararası ticaretin dengeli büyümesine destek olma ve zararlı politikaları önleme görevlerine geri dönmesi gerektiğini savundu.

”Çin’e Hesap Sorulmalı”

Bessent, IMF’nin artık görev alanından uzaklaşarak iklim değişikliği, toplumsal cinsiyet ve sosyal meselelere odaklandığını ifade ederek, Çin gibi küresel düzeyde dengesizliğe neden olan ülkelerin IMF tarafından hesaplanması gerektiğini savundu.

Dünya Bankası’nın da amacına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Bessent, Çin’e hala “gelişmekte olan ülke” muamelesi yapıldığının absürt olduğunu kaydetti.

Related Posts

Tayvan döviz rezervleri rekor kırdı

Tayvan’ın Haziran ayı döviz rezervleri, bir önceki ayki 592,95 milyar dolardan yükselerek 598,43 milyar dolarla rekor kırdı. Tayvan Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre bu artışta döviz rezervlerinin getirisinden elde edilen kazançlar ve …

Türkiye’nin dev firması da batıyor: 1 yılı kaldı

Ekonomik koşullar konkordato ilanlarını ve iflas haberlerini çoğaltıyor. Finansman ve yüksek faiz birçok firmanın belini bükerken, büyük şirketler bir bu koşullarda ayakta durmakta zorlanıyor. Her geçen gün yeni bir iflas ya da konkordato haberi …

Avrupa’nın eski kralının hazin sonu

Bir zamanlar Avrupa yollarının kralı olan dizel motor, savaşını kaçınılmaz bir şekilde kaybediyor. Son yirmi yıldır, Avrupa’da yeni tescil edilen otomobiller arasında dizellerin payı hızla düşüyor. En son ACEA verilerine göre, dizel otomobiller artık …

Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı! Bankalar arası promosyon yarışında rakamlar uçtu!

Temmuz ayının ilk haftasına girilmesi ile birlikte arama motorlarında bankaların promosyon tutarlarına yönelik aramalarda sıklık kazandı. Haziran ayı enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranının da netlik …

TÜPRAG 2 milyar dolarlık yatırımla altın üretimindeki payını yüzde 25’e ulaştırdı

TÜPRAG bünyesinde faaliyet gösteren Efemçukuru Altın Madeni’nde bugüne kadar 165 ton altın üretilirken, ana şirketin yaptığı toplam yatırım ise 2 milyar dolara ulaştı. Efemçukuru Altın Madeni Genel Müdürü Onur Demir, TÜPRAG’un sağladığı 1380 kişilik istihdamın yüzde 80’inin yerel işgücünden oluştuğunu kaydetti. yatırım tutarının 2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Demir, 2006’dan bu yana 165 ton altın üretildiğini, Türkiye’deki toplam altın üretiminin yüzde 25’inin TÜPRAG tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.

Son dakika… ENAG haziran enflasyonunu açıkladı

Son dakika… Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayına ilişkin E-TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,05 olurken yıllık bazda yüzde 68,68 olarak gerçekleşti.