Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Evini kaçak tarihi eser ve silah deposu haline getirmiş

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Şirinköy Mahallesi’nde yaşayan T.Ö. isimli şahsın evine, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından operasyon düzenlendi.

DEM Partili vekil duyurdu: PKK’nın silah bırakacağı tarih ve yer netleşti

DEM Partili vekil duyurdu: PKK’nın silah bırakacağı tarih ve yer netleşti

Aliyev ve Paşinyan yarın Abu Dabi’de görüşecek

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 10 Temmuz Perşembe günü Abu Dabi’de ikili görüşme gerçekleştirecek.

Pos cihazlarıyla 50 milyar TL’lik vurgun

İstanbul başta olmak üzere 6 ilde POS cihazları üzerinden 47.5 milyar liralık vurgun yaptıkları belirlenen 85 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

Özgür Özel, Zeydan Karalar için Adana’ya gidiyor!

CHP lideri Özgür Özel, dün tutuklanan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a destek mitinginde konuşmak için perşembe günü Adana’ya gidiyor.

Aşırı sıcaklık tarım işçilerini vurdu! Göz hastalıkları riski arttı

Şanlıurfa’nın kavurucu yaz sıcaklarında tarlalarda uzun saatler boyunca çalışan mevsimlik tarım işçileri, yalnızca güneş çarpması değil, ciddi göz hastalıkları riskiyle de karşı karşıya. Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, artan sıcaklıkların göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.