Araştırma sonuçları yayımlandı: Bebeklerin ilk adımında genetik ve çevre etkisi

Genetik Faktörler Bebeklerin Yürüme Zamanını Etkiliyor

Doğum ağırlığı, prematüre doğum, hareket etme imkânı ve beslenme gibi etkenler uzun süredir bebeklerin yürüme zamanını etkilediği biliniyordu. Ancak Surrey Üniversitesi’nden psikoloji ve genetik profesörü Angelica Ronald’ın açıklamaları, genetik faktörlerin de bu süreçte en az diğer faktörler kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Ronald, Euronews Health’e verdiği demeçte, ebeveynlerin çocuklarını destekleyebileceğini ancak kontrol edebilecekleri bir zaman dilimi olmadığını belirtirken, genlerin de büyük bir rol oynadığını vurguladı.

Norveç, Hollanda ve İngiltere’den yaklaşık 71 bin çocuğun katıldığı Nature Human Behaviour dergisinde yayımlanan bir araştırmada, bebeklerin yürüme zamanındaki farklılıkların yaklaşık dörtte birinin 11 genetik belirteçle açıklanabildiği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu genetik belirteçlerin büyük çoğunluğunun beyin büyüklüğü, yapısı ve bilişsel işlevlerle bağlantılı olduğunu ve erken yürümeyle ilişkilendirilen genlerin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile de örtüştüğünü belirtti.

Araştırmacılar, daha aktif ve kısa dikkat süresine sahip bebeklerin hareket ederek erken yürümeye başlayabileceğini düşünüyor. Ancak Ronald, bazı çalışmaların 18 aydan sonra yürümeye başlamanın gelişimsel sorunlara işaret edebileceğini savunmasına rağmen, her çocuğun gelişiminin farklı olduğunu ve yürümeye başlama yaşı konusunda geniş bir normal aralık bulunduğunu belirtiyor.

Ronald ve araştırma ekibi, ileride genetik yapı ile çevresel koşulların birlikte nasıl çalışarak çocuk gelişimini şekillendirdiğini daha detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlıyor. Ronald, “Erken ya da geç yürümek, çocuğun genel gelişimi hakkında tek başına yeterli bilgi vermez. Her çocuğun ritmi farklıdır ve bu da son derece normaldir,” diyerek ebeveynleri endişelenmemeleri konusunda uyarıyor.

Related Posts

Xbox Game Pass’e mayıs ayında eklenecek oyunlar

Xbox Game Pass’e mayıs ayında eklenecek oyunlar açıklandı. Buna göre 6 Mayıs’tan itibaren ay sonuna kadar onlarca oyun platforma eklenecek.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Elon Musk OpenAI davasından vazgeçmiyor

Yapay zekâ alanında dünyanın en çok konuşulan şirketlerinden biri olan ve ChatGPT’yi de geliştiren OpenAI, geçtiğimiz günlerde şirket yapısında köklü bir değişikliğe gitme kararını açıkladı. Kâr amacı güden bir şirkete dönüşme planlarını yumuşatarak, kamu yararı odaklı bir şirket modeline geçeceklerini duyuran OpenAI, bu yeni yapıda ana kontrolün hâlâ kâr amacı gütmeyen ana kuruluşta kalacağını belirtti. Ancak Elon Musk, bu açıklamaya rağmen şirketi dava etmekten geri adım atmıyor.

Uzayda kural dışı hareket, Gaia’dan tarihi keşif: Samanyolu’ndaki Ophion Yıldız Ailesi binlerce parçaya ayrıldı

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia teleskobu, beklenmedik şekilde dağılmakta olan 1.000’den fazla genç yıldızdan oluşan “Ophion” ailesini ortaya çıkardı. Bilim dünyası şaşkın.

YouTube iki kişilik aboneliği test etmeye başladı

Bazı premium abonelikler iki ya da daha fazla sayıda kişinin tek bir ücret ile aynı hesabı kullanabilmesine odaklanıyor. YouTube da benzer bir aboneliği test etmeye başladı.

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir