Bir yıl sonra gelen itiraf… Titanik lanetinden böyle kurtulmuş

1912’de buz dağına çarparak tarihin en büyük trajedilerinden birinin yaşanmasına neden Titanik, yıllarca belgesellere ve filmlere konu oldu. Hatta son olarak maceraseverler için enkazı, turistik bir nokta haline bile gelmişti.

OceanGate isimli firma, Titan isimli denizaltı araçlarıyla enkaza son derece yüksek ücretler karşılığında geziler düzenliyordu. Ne var ki bu gezilerden biri geçen yıl bir başka trajik kaza ile son buldu. 18 Haziran 2023’te şirketin kurucularından Stocton Rush’ın da içinde bulunduğu aracın önce kaybolduğu, ardından da patladığı ortaya çıktı.

Tüm dünyanın nefesini keserek takip ettiği kazadan kurtulan kimse olmadı ve beş yolcu da hayatını kaybetti.

ONA DA TEKLİF ETMİŞ

Kazadan bir yıl sonra Vegaslı bir yatırımcı son anda kazadan kurtulup ölümden döndüğünü anlatarak dikkat çekiyor. Ayrıca zengin yatırımcının, güvenilir bulmadığı araç yeniden Rush’ın ihmalkâr olduğuna dair iddiaları kuvvetlendiriyor.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ

OceanGate’in denizaltına binmek üzere davet edilen Las Vegas yatırımcısı Jay Bloom, OceanGate’in Titan denizaltısında kendisine koltuk teklif edildiğini ancak güvenlik konusunda gergin olduğunu ve bundan kurtulmak için de programının çakıştığıyla ilgili bir yalan söylediğini anlatıyor.

Kazadan bir yıl sonra Newsweek’e konuşan Bloom, kendisinin ve oğlu Sean’ın Titanik enkazını görmek için davet edildiğini anlattı. OceanGate CEO’su Stockton Rush, Mart 2023’te onunla Vegas’ta da buluştu, onu titanyum ve karbon fiber denizaltının güvenli olduğuna ve dalış sırasındaki yoğun su basıncına dayanabileceğine ikna etmeye çalıştı.

5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bloom, Rush hakkında şunları söyledi: “Bana bunun helikopter uçurmaktan, tüplü dalıştan ve karşıdan karşıya geçmekten daha güvenli olduğunu söylemişti.”

Bloom, programını çakıştığına dair bir bahane uydurup Haziran 2023 dalışından vazgeçtiklerini şirkete ilettiğini anlatıyor.

Titan denizaltısı, 18 Haziran’da Titanik enkazını keşfetmek için yola çıktı ve dalışın başlamasından iki saatten kısa bir süre sonra radardan çıktı.

ABD Sahil Güvenliği ve OceanGate, 22 Haziran’da denizaltının patladığını ve gemideki beş kişinin tamamının öldüğünü doğruladı. Hayatını kaybedenler arasında Rush, İngiliz milyarder Hamish Harding, İngiliz-Pakistanlı multimilyoner Shahzada Dawood, 19 yaşındaki oğlu Suleman ve eski Fransız donanması dalgıcı Paul-Henri Nargeolet vardı.

Bloom, şunları söyledi: “Haber çıktı ve şok oldum çünkü sürekli şunu düşünüyordum: Bu baba ve oğlunun bu resimlerine bakıyorum; baba hemen hemen benim yaşımda, oğlu da hemen hemen oğlumun yaşında. Fotoğraflarında yüzlerimizi görüyordum.”

“JAMES CAMERON OLSA GİDERİM”

Yine de Bloom, bir donanma seferi ya da James Cameron’un rehberliğinde bir sefer olması halinde Titanik’in enkazına gitmeyi göze alabileceğini belirtiyor: “Şöyle söyleyeyim. Eğer Elon Musk beni arayıp ‘Hey, hadi uzaya gidelim’ derse muhtemelen gitmeyi düşünürdüm ve muhtemelen onun kaynakları olduğu için giderdim. Ama eğer ‘Arka bahçemde bir roket yaptım. Hadi uzaya gidelim’ dersen muhtemelen reddederim. Aynı şey burada da geçerli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx