Çin ekonomisi hedefi aştı: İlk çeyrekte yüzde 5,4 büyüme

Çin Ekonomisi Yılın İlk Çeyreğinde Beklentilerin Üzerinde Büyüdü

Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde beklenenden daha iyi performans sergileyerek yıllık bazda yüzde 5,4 büyüme kaydetti. Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) Ocak-Mart 2025 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 arttı. Bu büyüme oranı, hükümetin bu yıl için öngördüğü “yüzde 5 civarında” büyüme hedefinin üzerinde gerçekleşti. GSYH bu dönemde, 2024’ün son çeyreğine kıyasla yüzde 1,2 artış gösterdi.

2024 yılında hedeflenen yüzde 5’lik büyüme oranını yakalayan Çin ekonomisi, 2025 için de benzer bir büyüme hedefi belirlemişti. Ancak ABD ile yaşanan ticaret gerilimi ve dünya ekonomisindeki belirsizlikler nedeniyle yılın geri kalanında büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor.

İç Talebi Canlandırmaya Yönelik Politikalar Devam Edecek

Mart ayı verileri, tüketim ve üretimin yılın ilk iki ayına kıyasla hızlı bir artış gösterdiğini ortaya koyarken, gayrimenkul sektöründeki düşüş yatırımları olumsuz etkilemeye devam etti. Bu dönemde perakende satışlar yüzde 5,9 artarak önceki aylara göre daha hızlı bir büyüme kaydetti. Hükümet, dış talebi dengelemek amacıyla iç talebi canlandırmaya yönelik politikalara ağırlık vereceğini duyurmuştu.

Sanayi üretimi ise yıllık bazda yüzde 7,7 artış göstererek önceki döneme göre ivme kazandı. Ancak bu artışta, ABD’nin gümrük tarifelerini artıracağı beklentileri nedeniyle yapılan ön sevkiyatların etkisi olduğu belirtiliyor. Gayrimenkuldeki düşüşün ise genel yatırımları olumsuz yönde etkilediği görülüyor.

Gayrimenkul Sektöründe Düşüş Devam Ediyor

Sabit sermaye yatırımlarındaki artışa rağmen gayrimenkul sektöründeki düşüş, yatırımlar üzerindeki baskıyı sürdürüyor. Hem kentlerde hem de kırsal bölgelerde kişi başına gelirde artış olsa da ekonomideki belirsizliklerin ve kronikleşmiş sorunların büyümeyi olumsuz etkilemeye devam etmesi bekleniyor.

Çin’deki işsizlik oranı mart ayında bir miktar gerileyerek yüzde 5,2’ye düştü. Kişi başına gelirde yaşanan artışlar ise ekonomik büyümeyi desteklese de dış belirsizliklerin etkilerinin devam edeceği öngörülüyor.

Related Posts

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Motorin zammı tabelaya yansıdı!