Diyarbakır’da 60 adet tarihi keşif! Hepsi Roma dönemine ait

Diyarbakır’ın Kulp ilçesi İnka köyünde 2021 yılında Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 25’i işçi, 15’i uzman ekiple kazı çalışmaları devam ediyor.

Kazı çalışmasında eski taş ocağı olan alanda şimdiye kadar 60 çocuk mezarı bulunurken, 2024’ün dördüncü sezonunda ise bir mezar daha ortaya çıktı. Geç ve Erken Roma dönemine ait mezarlarda kazı çalışmasının bitmesi sonra antropologlar tarafından incelenecek.

Diyarbakır Müzesi Müdür Yardımcısı Mehmet Çelebi, izinli bir şekilde 2021 yılında başlayan kazının sürdüğünü ifade etti.

Çelebi, bölgenin Antik Dönem taş ocağı olduğunu söyledi.

Çelebi, “Geç Roma, erken Roma dönemine ait bir taş ocağı. Taş ocağı işlevini yitirdikten sonra mezar alanı olarak kullanılmaktadır. 2021 yılından bu zamana kadar yaptığımız kazılarda yaklaşık 60 adet 0-6 yaş grubu sanduka tipi basit toprak mezarlar mevcut” diye konuştu.

Çelebi, öte yandan 2024’ün dördüncü sezonu ilk kazı günü olduğuna değindi.

Çelebi, “Bugün de tesadüf çocuk bireye ait olduğunu düşündüğümüz bir mezara ait kazı çalışmamız devam etmektedir. Bu kazı çalışması bittikten sonra söz konusu iskelet antropolog arkadaşlarımızın eşliğinde incelemeye devam etmektedir. Kazı alanımızda toplam 25 işçi, 15 uzman arkadaşımız var. Bunlardan bir kısmı arkeolog, bir kısmı sanat tarihçi. Bir kısmı da antropolog olarak görev yapmakta” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx