Hindistan’ın ambargo koyduğu Çelebi’den açıklama geldi: Önceliğimiz çalışanlarımız




Çelebi Hava Servisi Hindistan’daki Faaliyetlerini Sonlandırabilir

Çelebi Hava Servisi Mumbai Uluslararası Havalimanı’ndaki Durumu Açıkladı

Türkiye merkezli Çelebi Hava Servisi, Mumbai Uluslararası Havalimanı’nda güvenlik izinlerinin iptal edilemesi sonrası açıklama yaptı.

Hindistan’daki faaliyetlerinin sağcı partinin baskıları sonucu sonlandırılacak derecede kısıtlanan Çelebi, ülkede en büyük yer hizmetleri sağlayıcılardan biri olmasına rağmen 16 yıldır hizmet verdiği ülkede şuan kısıtlanıyor.

Çelebi Havacılık’tan kamuoyuna yapılan açıklamada 3 kıtada altı ülkede (Almanya, Endonezya, Hindistan, Macaristan, Tanzanya, Türkiye), yaklaşık 16 bin çalışanıyla hizmet verdikleri belirtildi.

70 havalimanında hizmet sunduklarını belirten açıklamada şirkete ilişkin şu bilgiler yer aldı:

“Bugün itibarıyla Çelebi Havacılık’ın yüzde 65’lik çoğunluk hissesi, Kanada, ABD, Birleşik Krallık, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Batı Avrupa’dan kurumsal uluslararası yatırımcıların portföyünde bulunmaktadır. Çelebi Havacılık Holding A.Ş.’de yüzde 50 oranında paya sahip olan Jersey merkezli Actera Partners II L.P. fonu ile yüzde 15 paya sahip Hollanda merkezli Alpha Airport Services B.V., bu yatırımcıların başlıcaları arasındadır. Geriye kalan yüzde 35 oranındaki hisse ise Çelebioğlu ailesine aittir.”

“Kısa süre önce Hindistan Sivil Havacılık Güvenliği Bürosu (BCAS) tarafından, bazı iştiraklerimizin işletme ruhsatlarına ilişkin bir bildirim tarafımıza iletilmiştir.” denlen açıklamada bugüne kadar Hindistan’daki yasal mevzuata uygun davranıldığının altı çizildi.

“TAKİPTEYİZ”

Şirket süreci takipte olduklarını bildirdi:

“Süreci Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı (MoCA) ve BCAS başta olmak üzere yetkili kurumlarla yakın iş birliği içinde yakından takip ediyoruz. Tüm operasyonlarımızın yürürlükteki yasal düzenlemelere tam uyum içinde gerçekleştirildiğini özellikle vurgulamak isteriz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde geçerli ruhsatlara sahip olup, güvenlik yönetmeliklerine eksiksiz biçimde riayet etmekteyiz. Ayrıca, bugüne kadar herhangi bir ulusal güvenlik uyarısı ya da yaptırımı ile karşılaşmadığımızı da kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Yasal sürece uygun hareket ettikleri vurgulanan açıklamada “Mevcut süreci dikkatle izliyor, gerekli tüm adımları yerel otoritelerle iş birliği içinde atıyoruz.” denildi.

“ÇALIŞANLARIMIZ ÖNCELİĞİMİZ”

Şirket çalışanların öncelikli olduğunu bildirerek şu ifadelere yer verdi:

“Bu süreçte en büyük önceliğimiz, çalışanlarımızın haklarının korunması, çalışma koşullarının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelişmelerin çalışanlarımız üzerindeki olası etkilerinin en aza indirilmesidir. Aldığımız her karar, çalışanlarımızın güvenliği ve refahı ile kurumsal değerlerimiz doğrultusunda titizlikle değerlendirilmektedir.”

NEDEN HEDEF OLDU?

Gerilim, Hindistan’ın 6 Mayıs’ta Pakistan topraklarını füze saldırılarıyla hedef almasının ardından tırmandı. Saldırıların hemen ardından aşırı milliyetçi Shiv Sena partisi ve lideri Murji Patel, Türkiye’yi Pakistan’a destek vermekle suçladı. Patel, Türkiye’nin Pakistan’a insansız hava aracı sağlayarak

SAĞCI PARTİ ŞİRKETİ HEDEF HALİNE GETİRDİ

Mumbai Uluslararası Havalimanı’nda protesto düzenleyen Shiv Sena üyeleri, Çelebi Airport Services India şirketinin tüm sözleşmelerinin iptal edilmesini talep etti. Patel, “Hiçbir Türk şirketinin Mumbai’de iş yapmasına izin vermeyeceğiz” sözleriyle, kamuoyuna açık tehditlerde bulundu.

HÜKÜMET GÜVENLİK İZİNLERİNİ İPTAL ETTİ

Bu gelişmelerin ardından Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, Çelebi Airport Services India’ya ait güvenlik izinlerini “ulusal güvenlik çıkarlarına aykırılık” gerekçesiyle anında geçerli olmak üzere iptal etti. İlgili tebligatlar, 16 Mayıs 2025 tarihinde şirkete iletildi.

Şirket, aynı gün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek tüm hukuki yollara başvurulacağını duyurdu.

ŞİRKET YÜKSEK MAHKEMEYE BAŞVURDU

Reuters tarafından aktarılan bilgiye göre, Çelebi Holding, alınan kararın iptali için Delhi Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda şu temel gerekçeler öne çıktı:

Kararın şirkete bildirilmeden alınması

3.791 çalışanın istihdam kaybı riski

Yatırımcı güveninin sarsılması

“ŞİRKETİMİZ ULUSLARARASI BİR YAPIDIR”

Dilekçede şu ifadeye yer verildi:

“Bir varlığın ulusal güvenliğe nasıl tehdit oluşturduğunu açıklamadan, sadece bu ifadeye dayanarak sözleşme feshi yapmak hukuken sürdürülebilir değildir.”

Çelebi, mahkemeye sunduğu belgelerde, hissedarların Türkiye’de kayıtlı olmasına rağmen şirketin küresel ölçekte faaliyet gösterdiğini ve çoğunluk kontrolünün Türkiye’de kurulmadığını vurguladı. Bu açıklama, milliyetçi baskılarla oluşturulan “Türk şirketi” algısını dengelemeyi amaçlıyor.


Related Posts

Tayvan döviz rezervleri rekor kırdı

Tayvan’ın Haziran ayı döviz rezervleri, bir önceki ayki 592,95 milyar dolardan yükselerek 598,43 milyar dolarla rekor kırdı. Tayvan Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre bu artışta döviz rezervlerinin getirisinden elde edilen kazançlar ve …

Türkiye’nin dev firması da batıyor: 1 yılı kaldı

Ekonomik koşullar konkordato ilanlarını ve iflas haberlerini çoğaltıyor. Finansman ve yüksek faiz birçok firmanın belini bükerken, büyük şirketler bir bu koşullarda ayakta durmakta zorlanıyor. Her geçen gün yeni bir iflas ya da konkordato haberi …

Avrupa’nın eski kralının hazin sonu

Bir zamanlar Avrupa yollarının kralı olan dizel motor, savaşını kaçınılmaz bir şekilde kaybediyor. Son yirmi yıldır, Avrupa’da yeni tescil edilen otomobiller arasında dizellerin payı hızla düşüyor. En son ACEA verilerine göre, dizel otomobiller artık …

Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı! Bankalar arası promosyon yarışında rakamlar uçtu!

Temmuz ayının ilk haftasına girilmesi ile birlikte arama motorlarında bankaların promosyon tutarlarına yönelik aramalarda sıklık kazandı. Haziran ayı enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranının da netlik …

TÜPRAG 2 milyar dolarlık yatırımla altın üretimindeki payını yüzde 25’e ulaştırdı

TÜPRAG bünyesinde faaliyet gösteren Efemçukuru Altın Madeni’nde bugüne kadar 165 ton altın üretilirken, ana şirketin yaptığı toplam yatırım ise 2 milyar dolara ulaştı. Efemçukuru Altın Madeni Genel Müdürü Onur Demir, TÜPRAG’un sağladığı 1380 kişilik istihdamın yüzde 80’inin yerel işgücünden oluştuğunu kaydetti. yatırım tutarının 2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Demir, 2006’dan bu yana 165 ton altın üretildiğini, Türkiye’deki toplam altın üretiminin yüzde 25’inin TÜPRAG tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.

Son dakika… ENAG haziran enflasyonunu açıkladı

Son dakika… Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayına ilişkin E-TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,05 olurken yıllık bazda yüzde 68,68 olarak gerçekleşti.