Kayısı ihracatı Malatya’ya iki yılda 819 milyon dolar kazandırdı!

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan: Depremler Sonrası Kayısı İhracatı ve Geliri Arttı

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısının Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tesciline sahip olduğunu ve depremler sonrasında ihracat rakamlarındaki artışla birlikte elde edilen gelirin arttığını belirtti.

Malatya’da yaklaşık 9 milyon kayısı ağacının bulunduğunu söyleyen Özcan, Türkiye genelindeki 22 milyon kayısı ağacının büyük bir bölümünün Malatya’da olduğunu kaydetti. Ayrıca, 50 bin civarında ailenin geçimini kayısı üretiminden sağladığını da dile getirdi.

Özcan, depremlerden sonra kayısı ihracat rakamlarının sürekli bir artış gösterdiğini, bu durumun kayısı üreticilerini memnun ettiğini aktardı.

Özcan, Malatya’nın depremlerde fiziki anlamda büyük zorluklar yaşadığını vurgulayarak, kentteki bağımsız bölümlerin 130 binden fazlası ile 17 binden fazla iş yerinin hasar gördüğünü belirtti. Ancak, kayısı işletmelerinin büyük zarar görmediğini, OSB’lerde ise ciddi bir yıkımın yaşanmadığını ifade etti. Perakende sektörünün ise büyük kayıplar yaşadığını söyleyen Özcan, “Deprem sürecinde kayısı, Malatya’ya önemli katkı sağladı.” dedi.

2 YILDA 818 MİLYON 965 BİN DOLAR GELİR ELDE EDİLDİ

Malatya kayısının bölge ve Türkiye için büyük önem taşıdığını belirten Özcan, binlerce ailenin bu sektörden geçimini sağladığını vurguladı.

Özcan, kayısının bölge ve Türkiye için önemli bir ihracat kalemi olduğunu belirterek, son 2 yılda 147 bin 775 ton kayısı ihracatı yapıldığını ve toplamda 818 milyon 965 bin dolar gelir elde edildiğini kaydetti. Ayrıca, kayısının sadece ekonomik olarak değil aynı zamanda sosyolojik açıdan da 50 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatına baktığınızda, kayısının ne kadar önemli bir ürün olduğunun bir kez daha anlaşıldığını ifade eden Özcan, ayrıca kayısı çekirdeğinden de gelir elde ettiklerini ve toplamda 7 bin 919 ton kayısı çekirdeği ihraç ettiklerini ve 30 milyon 506 bin dolar gelir sağladıklarını belirtti.

Related Posts

Türkiye’nin giyim devi iflasın pençesinde

Zara, Lc Waikiki ve De Facto gibi markalar için üretim yapan Keytex Tekstil, konkordato ilan etti.

Zirai don Amasya’da 60 yıllık geleneği bozdu: Tarlada bir tane bile toplanamadı!

Amasya’da 60 yılı aşkın süredir düzenlenen kiraz teşvik yarışması, bu yıl zirai don nedeniyle yapılamadı. İlkbaharda yaşanan zirai don afeti sonrasında bu yıl kiraz ağaçları ürün vermedi.

D8 ülkeleriyle 5 yılda toplam 126,6 milyar dolarlık ticaret yapıldı

Türkiye, Gelişen 8 Ülke (D8) Teşkilatı üyesi Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Azerbaycan ile 2020-2024 döneminde toplam 126,6 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştirdi.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Türkiye’de dün günlük bazda 985 bin 554 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 997 bin 960 megavatsaat oldu.

Şimşek de bu yıldan umudunu kesti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Reel sektörün 2026’dan itibaren finansmana erişiminde de büyük rahatlama olacak.”

Fahiş elektrik zammını geri alabilirsiniz: İşte yöntemi

2024 yılı içinde elektrik tüketimi 5.000 kWh’ı geçen konut abonelerine, 2025 yılı başından itibaren yüzde 96 oranında zam yapılmıştı. Ancak bu zamla ilgili kritik bilgilendirme, yalnızca 7 Kasım 2024’te, yani vatandaşın tedbir almasına imkân …