Kendi kendini onaran giysilerle enerji devrimi! Akıllı tekstilin yeni çağı

Kendi Kendini Onaran ve Enerji Üreten Giysiler Yenilik Getiriyor

Bilim dünyasının tekstil sektörüne yönelik önemli bir adımı var: Kendi kendini onaran ve enerji üreten giysiler!

Newcastle Üniversitesi ve Northumbria Üniversitesi’nde çalışmalar yapan araştırmacılar, mantar ipliklerinden üretilen miselyum bazlı kumaşların, giysilerin kendi kendini onarmasını sağlayabileceğini ve nano-teknoloji sayesinde giysilerin enerji üretebileceğini ortaya koydu.

Newcastle Üniversitesi’nden biyomateryal uzmanı Prof. Dr. Elise Cartmell, miselyum tabanlı malzemelerin önemine dikkat çekerek, tekstil sektörü için devrim niteliğinde bir adım olduğunu belirtti.

Cartmell, bu malzemelerin giysilerde olduğu kadar inşaat ve biyomedikal alanlarında da kullanılabileceğine vurgu yaptı. Miselyumun kendini iki günde iyileştirebildiği ve nano-teknolojinin bu yeniliklerdeki önemine değinildi.

Stanford Üniversitesi’nden malzeme bilimi uzmanı Prof. Dr. Zhenan Bao, elektronik deri teknolojisini tekstil sektörüne uyarlayarak giysilerin kendi kendini onarabilmesini sağladı. Ayrıca nano-kaplamalı kumaşların giysilerin enerji üretme kapasitesini artırabileceğini belirtti.

Enerji üreten giysiler, giyilebilir teknolojilerin geleceğini şekillendirirken, Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naoki Takada, bu giysilerin sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayabileceğini söyledi.

Bristol Üniversitesi’nde çalışmalar yapan Prof. Dr. Duncan Wass, kendi kendini onaran giysilerin su ve enerji tüketimini azaltarak çevreye olan faydalarına değindi. Bu teknolojinin çevresel etkilerini azaltabileceğini belirtti.

Uzmanlar, kendi kendini onaran ve enerji üreten giysilerin modadan sağlığa, savunmadan günlük yaşama kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğini belirtiyor. Bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla giysilerin sadece güzel görünmekle kalmayıp, işlevsel cihazlara dönüşeceği öngörülüyor.

Related Posts

Büyük umutlarla çıkan telefon Japonya’da yasaklandı

Akıllı telefon pazarında rekabet sadece teknolojiyle sınırlı değil; patent savaşları da bu mücadelenin en sert cephelerinden biri. Bu kez cephe Japonya, taraflarsa teknoloji devi Google ile Güney Koreli üretici Pantech. İki şirket arasında süregelen patent anlaşmazlığı, Google’ın Pixel 7 serisini Japonya’da satıştan çekmesine yol açtı.

6G ne zaman çıkacak? İşte kullanıma sunulması beklenen tarih

5G daha Türkiye’de yaygın değilken, dünya 6G çalışmalarını hızlandırıyor. Nokia’ya göre önümüzdeki 5 yıl içinde karşımıza çıkabilir.

İran, İsrail’in siber saldırılarını önlemek için internet komple kapatıyor

İran – İsrail savaşının 6. gününde Tel Aviv ve Tahran’ın karşılıklı bombalanması devam ederken, bölgeden farklı haberler de gelmeye ve savaş bombalarla olduğu kadar sosyal medya paylaşımları, karşılıklı söylemlerle de devam ediyor. İran hükümeti son olarak İsrail kaynaklı olası siber saldırılara karşı önlem olarak ülkedeki internet erişimini yavaşlatmaya başladı. Vatandaşlardan Whatsapp gibi uygulamaların silinmesini isteyen İran hükümeti, bu gece itibariyle ülkedeki interneti tamamen kapatmayı planlıyor.

YouTube’dan reklam engelleyicilere yeni darbe

 Google’ın sahibi olduğu YouTube, reklam engelleyici kullananlara yönelik mücadelesini bir adım daha ileri taşıdı.

ROG Xbox Ally ve ROG Xbox Ally X tanıtıldı

Xbox Game Showcase etkinliğinde yeni cihazlarını da duyurdu. 8 Haziran’da yapılan etkinlikte Xbox oyunlarının yanı sıra ROG Xbox Ally de gösterildi.

Salihlili judocuların yıldızı bu kez Manisa’da parladı

Manisa’nın Salihli ilçesinin yıldız judocuları, Manisa’da yapılan Türkiye Şampiyonası ve Anadolu Yıldızlar Ligi il seçmesinde madalyaları topladı. Derece elde eden judocular, Türkiye finallerine ve grup maçlarına katılmaya hak kazandı.