Kredi kartı durduğu yerde cep yakıyor

Kredi Kartı Aidatları Tüketicileri Zorluyor

Türkiye’de kredi kartları, tüketicilerin en büyük sorunlarından biri haline gelmeye devam ediyor. Bankaların her yıl 65 milyar TL’ye yakın bir kredi kartı aidatı topladığı ülkemizde, tüketiciler yüksek faizlerin yanı sıra her yıl kart aidatı adı altında ekstra ödemeler yaparak zor duruma düşebiliyorlar.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartlarıyla ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Kredi kartları ülkemizde yaşam için vazgeçilmez bir araç haline geldi. Yüksek faizlerin yanı sıra bankaların her yıl ekstra ücret talep etmeleri tüketicileri zor durumda bırakıyor” açıklamasında bulundu.

“Tüketici Hakları Reddediliyor”

Yılmaz, tüketicilerin hukuki destek alması gerektiğini belirterek, “Son zamanlarda kredi kartlarından alınan ücretlerin iadesi konusunda derneğimize başvuran birçok tüketici var. Ancak Merkez Bankası’nın tebliğine göre, hakem heyetlerince yıllık kart aidatının alınabileceğine dair tüketici talepleri reddediliyor. Eğer tüketiciler kredi kartı aidatlarının iadesini istiyorlarsa, derneğimizden hukuki destek alarak başvuruda bulunmaları daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.

Kredi kartları üzerinden alınan ücretlerle ilgili düzenlemelere de değinen Yılmaz, “Hiçbir talep olmaksızın alınan kredi kartı aidatları yasa dışıdır. Tüketiciyi korumaya yönelik tebliğ ve yönetmeliklerin bakanlık görüşü alındıktan sonra uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“65 Milyar TL Yıllık Kart Aidatı Alınıyor”

Bankaların yıllık olarak 65 milyar TL civarında kart aidatı aldığını belirten Yılmaz, “Bankaların kredi kartlarından mutlaka ücret alması gerekiyorsa, bu ücretin açık bir şekilde tüketicilere sunulması gerekir. Tüketicilerin gerçek gelirlerine göre belirlenen limitler olmalı ve tüketicinin korunması sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra bankalara kart başvurusu yapan tüketicilerin ücretsiz kart seçeneklerinden haberdar edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Tüketicilerin gerçek gelirlerine göre limit belirlenmelidir. Tüketicinin korunması için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

“Tüketiciyi Koruma Zorunluluğu”

Bankaların tüketicilere talep olmadan kredi kartı limitlerini artırdığını dile getiren Yılmaz, “Tüketicinin bilgisi olmadan yapılan işlemler tüketiciyi mağdur etmektedir. Tüketicilerin korunması için gerekli adımlar atılmalı ve limit artışlarıyla ilgili tüketicilerin onayı alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Bu kez nektarin el yaktı: Tanesi kirazın 5 katı fiyatına!

Emekli ve memur temmuz ayında aldığı düşük zamma isyan ederken zam haberinin ardından akaryakıt ve gıda fiyatı uçuşa geçti. Vatandaşların önceden kilolarca aldığı meyve sebze artık tane işi satılıyor. Nektarinin fiyatını gören ise bir daha bakıyor.

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Motorin zammı tabelaya yansıdı!