Müzecilikte yeni yaklaşımlar çalıştayda ele alınacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen çalıştay ile ilgili detaylar

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan “Topluluk Temelli Envanterleme: Yaşayan Miras ve Müzeler” Kapasite Geliştirme Çalıştayı, Ankara’da yapılacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Avrupa Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Bölgesel Merkezi, Geleneksel Sanatlar Derneği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun işbirliği ile düzenlenecek çalıştayın açılışı yarın Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önemli bir uygulama olan topluluk temelli envanterleme, yerel toplulukların kültürel miraslarını belirleme sürecine katılımını sağlayarak katılımcı bir yaklaşıma dayanmaktadır.

2008 yılından bu yana devam eden envanterleme çalışmaları, illerdeki Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Komisyonlarının koordinasyonunda yürütülmekte olup, bu süreçte miras taşıyıcıları, uygulayıcıları, araştırmacılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler işbirliği yapmaktadır.

Yaşayan miras alanında faaliyet gösteren müzeler ve sivil toplum kuruluşları, envanter tespiti ve belgelenmesinden mirasın korunması ve kuşaklara aktarılmasına kadar süreçlerde aktif rol oynamaktadır.

45 katılımcı, üç gün sürecek eğitim programına katılacak

Çalıştay kapsamında, Bakanlığa bağlı yaşayan miras ve etnografya müzeleri çalışanları, somut olmayan kültürel miras alanında hizmet veren özel müze temsilcileri ve UNESCO’ya akredite sivil toplum kuruluşlarının müzecilik alanında görev yapan temsilcilerinden oluşan 45 katılımcı, Güneydoğu Avrupa Bölgesel Merkezi’nden gelen iki eğitmen eşliğinde üç gün sürecek detaylı eğitim programına katılacak.

Katılımcılar, topluluk temelli envanter süreçleri, müzecilikte yeni yaklaşımlar, iyi koruma uygulamalarına dair örnekler ve müzelerin kültürel mirasın kuşaklar arası aktarımındaki rolü gibi konularda bilgi edinecekler. Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edilecektir.

Ayrıca, çalıştay süresince planlanan alan gezileri ile katılımcılar, yerel müzeler ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarıyla doğrudan etkileşime geçerek mirası yerinde deneyimleme fırsatı bulacaklar.

Farklı bölgelerden gelen katılımcıların uygulama örnekleri üzerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve yeni işbirlikleri kurmalarının hedeflendiği çalıştay, 27-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitim, saha gezileri ve deneyim paylaşımı oturumları ile tamamlanacaktır. (AA)

Related Posts

İSTANBUL VE ANKARA MANGAL YERLERİ 2025: Ormanda mangal yapmak yasak mı? İstanbul’da ve Ankara’da mangal yapılacak yerler nereler?

Ankara’da ve İstanbul’da mangal yapılacak yerler, 2025 Kurban Bayramı dolayısıyla ateş yakarak mangal yapmak isteyen pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. İstanbul’da ve Ankara’da mangal yakmanın yasak olmadığı yerleri araştırarak bu bölgelerde toplanmak isteyen aileler, güncel bilgiler çerçevesinde araştırmalarını gerçekleştiriyor. Peki, İstanbul’da ve Ankara’da mangal yapılacak yerler nereler? İşte, ormanda mangal yakma yasağı dolayısıyla pek çok vatandaşın araştırdığı o liste

NEVŞEHİR BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 || Nevşehir Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman? Diyanet yayınladı: 2025 Nevşehir bayram namazı vakti!

Nevşehir Kurban Bayramı namazı saati ve vakti belli oldu. Nevşehir bayram namazı saati, 2025 Kurban Bayramı sabahı il genelindeki cami ve mescitlerde eda edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı da il il bütün Kurban Bayramı namazı vakitlerini yayınladı. Bayramın ilk günü bu sene 6 Haziran 2025 Cuma gününe denk geliyor. Bayram hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar da camilere giderek saf tutacaklar. Diğer illerde olduğu gibi Nevşehir’de de bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki Nevşehir Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman kılınacak? İşte, Diyanet Nevşehir Kurban Bayramı namazı saati…

KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAATİ 2025 İL İL | Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınacak, ne zaman? Diyanet bayram namazı saatleri İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm iller için belli oldu!

Kurban Bayramı namazı saati 2025 İstanbul, Ankara, İzmir ve il il belli oldu. Takvime göre Kurban Bayramı bu sene 6 Haziran Cuma günü idrak edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 2025 Kurban Bayramı namaz saatleri 81 il için namazvakitleri.diyanet.gov.tr internet adresinden paylaşıldı. Bu sene 6 Haziran Cuma günü Müslümanların kurban ibadetlerini idrak edeceği Kurban Bayramı başlayacak. Manevi huzur ve heyecanla beklenen, paylaşma ve dayanışmanın arttığı Kurban Bayramı 9 Haziran tarihinde sona erecek. Bayram sabahı vatandaşlar, kurban ibadetlerini idrak etmeden önce bayram namazını kılmak için ikamet ettikleri bölgelerdeki camilere gidecekler. Bu kapsamda, tüm illerde ‘Bayram Namazı Saat Kaçta?’ sorusuna Diyanet kaynakları ile yanıt alabilecek. Diyanet’in açıkladığı İzmir, Ankara, İstanbul bayram namazı saati birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki, 81 ilde Kurban Bayramı namazı ne zaman? Bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte, Diyanet namaz vakitleri ekranında yer alan bilgiye

BEÜ tarafından restore edilen El Aman Hanı turizme kazandırılacak

BEÜ tarafından restore edilen El Aman Hanı turizme kazandırılacak

Arefe günü yarım gün mü, tam gün tatil mi? Resmi Tatil Takvimi 2025: Arefe / Arife günü okullar tatil mi, der var mı?

Kurban Bayramı tatilinin yaklaşmasıyla birlikte plan yapacaklar merak içerisinde Arife Günü tatil durumuyla ilgili ayrıntıları merak edip araştırıyor. En çok merak edilenler arasında ise “Arefe günü yarım gün mü, tam gün tatil mi?” ve “Arefe / Arife günü okullar tatil mi, der var mı?” sorularının cevabı ilk sırlarda yer alıyor.  Bilindiği üzere Zilhicce Ayı’nın 9. günü Kurban Bayramı Arefe Günü olarak idrak ediliyor. Peki, Arefe günü resmi tatil mi, tam gün mü, yarım gün mü? Arefe günü okullar tatil mi? Merak edenler için 2025 Resmi Tatil Takvimi ayrıntıları haberimizde derledik. İşte “Arife günü yarım gün tatil mi?” sorusunun cevabı…

Dijital çağda eğitim yeniden şekilleniyor… ‘Geleceği inşa etmek artık bir sorumluluk’

Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından Ankara’da düzenlenen 6’ncı Uluslararası Eğitim Forumu’nda dijital devrim, yapay zeka ve algoritmaların eğitime olan etkisi masaya yatırıldı. TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, bu kapsamda yaptığı konuşmada, “Dijital çağda dönüşümü yönetmek ve bunu inşa etmek artık bir tercih değil, sorumluluk” dedi.