SPK’dan kripto borsalarına yeni yükümlülükler

SPK’nın Yeni Düzenlemesiyle Kripto Platformlarına Resmi Denetim Şartı Getiriliyor

SPK’nın haftalık bülteninde yer alan duyuru ile birlikte kripto platformları faaliyet izni başvurusu yapmadan önce rezerv kanıtı denetimine tabi tutulacak. Bu denetimler, bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları aracılığıyla platformlarla her 3 aylık periyotta bir, en geç ilk ay içinde imzalanacak sözleşme çerçevesinde gerçekleştirilecek. Sözleşmeler tek tek ya da topluca yılın tüm denetim dönemlerini kapsayacak şekilde imzalanabilecek.

Bir kripto varlık platformu, aynı denetim şirketiyle en fazla 12 dönem boyunca rezerv kanıtı denetimi yaptırabilecek. Ayrıca bir sorumlu başdenetçi, aynı platform için art arda en fazla 4 dönem denetim raporu imzalayabilecek.

Platformlar, denetimle ilgili tüm kayıt, bilgi, belge ve sistemleri hazır bulundurmakla yükümlü olacak.

Denetim raporlarında kripto varlıkların listesi, müşterilere ait kripto varlıkların güncel değeri, kripto varlıkların bulundukları ağlar, saklama modeli ve erişim kontrolleri, cüzdan adresleri, müşterilere ait nakit bakiye bilgileri, platformun kendi kripto varlıkları ve nakit bakiyelerinin güncel değeri, saklama kuruluşları, banka hesap bilgileri gibi detaylar yer alacak.

Platformlarda bulunan likit rezervlerin tamamı denetim kapsamına alınacak ve sonuçlar ayrı bir başlık altında raporlanacak. Kripto varlıkların varlığı %100 olarak doğrulanacak.

Denetim tarihleri, bilgi sistemleri denetçisi tarafından belirlenecek ve platforma denetimden sadece bir gün önce bildirilecek. Denetçi, seçtiği iki rastgele tarihte müşteri varlıklarını dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere inceleme yapacak.

Doğruluk Kontrolü ve Raporlama Süreci

Denetçiler, platform tarafından bildirilen cüzdan adreslerinin doğruluğunu teyit edecek ve kullanılan yöntemleri raporlayacak.

Denetim raporu, sorumlu başdenetçi tarafından imzalandıktan sonra kesinlik kazanacak ve dönem sonundan sonra ilk 10 iş günü içinde platform yönetimine teslim edilecek. Yönetim tarafından onaylanan rapor, dönem sonundan sonraki 15 iş günü içinde SPK’ye iletilmeyecek.

Raporlar sadece platform yönetimi ve SPK ile paylaşılacak. Raporun giriş kısmında denetimin amacı, kapsamı, yöntemleri, tarihleri, denetçilerin iletişim bilgileri ve denetim sayısı gibi detaylar yer alacak.

Related Posts

Tayvan döviz rezervleri rekor kırdı

Tayvan’ın Haziran ayı döviz rezervleri, bir önceki ayki 592,95 milyar dolardan yükselerek 598,43 milyar dolarla rekor kırdı. Tayvan Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre bu artışta döviz rezervlerinin getirisinden elde edilen kazançlar ve …

Türkiye’nin dev firması da batıyor: 1 yılı kaldı

Ekonomik koşullar konkordato ilanlarını ve iflas haberlerini çoğaltıyor. Finansman ve yüksek faiz birçok firmanın belini bükerken, büyük şirketler bir bu koşullarda ayakta durmakta zorlanıyor. Her geçen gün yeni bir iflas ya da konkordato haberi …

Avrupa’nın eski kralının hazin sonu

Bir zamanlar Avrupa yollarının kralı olan dizel motor, savaşını kaçınılmaz bir şekilde kaybediyor. Son yirmi yıldır, Avrupa’da yeni tescil edilen otomobiller arasında dizellerin payı hızla düşüyor. En son ACEA verilerine göre, dizel otomobiller artık …

Haziran ayı enflasyon verileri açıklandı! Bankalar arası promosyon yarışında rakamlar uçtu!

Temmuz ayının ilk haftasına girilmesi ile birlikte arama motorlarında bankaların promosyon tutarlarına yönelik aramalarda sıklık kazandı. Haziran ayı enflasyon verilerinin de açıklanmasıyla birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranının da netlik …

TÜPRAG 2 milyar dolarlık yatırımla altın üretimindeki payını yüzde 25’e ulaştırdı

TÜPRAG bünyesinde faaliyet gösteren Efemçukuru Altın Madeni’nde bugüne kadar 165 ton altın üretilirken, ana şirketin yaptığı toplam yatırım ise 2 milyar dolara ulaştı. Efemçukuru Altın Madeni Genel Müdürü Onur Demir, TÜPRAG’un sağladığı 1380 kişilik istihdamın yüzde 80’inin yerel işgücünden oluştuğunu kaydetti. yatırım tutarının 2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Demir, 2006’dan bu yana 165 ton altın üretildiğini, Türkiye’deki toplam altın üretiminin yüzde 25’inin TÜPRAG tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.

Son dakika… ENAG haziran enflasyonunu açıkladı

Son dakika… Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayına ilişkin E-TÜFE verilerini açıkladı. Buna göre haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,05 olurken yıllık bazda yüzde 68,68 olarak gerçekleşti.