Terör örgütünün ‘devlet’ oyunu

Aydın Hasan – Bölücü terör örgütü PKK, Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü meşru olmayan seçim hazırlığı ile önce özerk bir statü elde etme ve ardından bağmısız bir devlet kurma planını devreye sokmak için harekete geçti. Terör örgütü, 2011 yılından bu yana iç savaş yaşanan Suriye’nin kuzeyinde meşru olmayan sandık kurmak için girişimde bulundu. Terör örgütünün yerel seçim çağrısı, Suriye’nin toprak bütünlüğü anlayışı ile tezat oluşturuyor.

BM kararına uymuyor

Seçimler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına uymuyor. ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin’in daimi üye olduğu BMGK’nın 2015 yılında kabul ettiği kararda; Suriye’nin toprak bütünlüğünün altı çiziliyor. Suriye’de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılıyor. Suriye’nin geleceğine Suriye halkının karar vereceği vurgulanıyor.

BM’nin desteği ile Suriyelilerin liderliğinde bir siyasi dönüşümün altı çiziliyor. Bu karar ile Suriye’nin bağımsızlığı, egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğüne bağlılık vurgulanıyor. BMGK’nın 2254 sayılı kararı doğrultusunda BM tarafından yapılan tüm açıklamalarda Suriye krizinin siyasi çözümünün, Suriyeli tüm tarafların katılımı ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından geçtiği belirtiliyor.

Özerklik adımı

Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG BMGK’nın 2254 sayılı kararının tam zıttı bir eyleme imza attı. Fırat’ın doğusunda yerel seçim çalışmalarına başladı. Belirlenen ilk tarih 30 Mayıs 2024 olarak açıklandı. Ancak seçimin tarihi 11 Haziran’a ertelendi. Seçimin Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin’in Şehba bölgelerinde yapılması planlanıyor.

Böylece PKK, uzantıları aracılığıyla ‘Suriye’de öncelikle özerk bir statü’ oluşturmayı, sonrasında ise ‘bağımsız bir devlet kurma’ planını devreye sokmayı hedefliyor.

Seçim yeniden ertelenebilir

Türkiye, gelişmeleri diplomatik, askeri ve istihbarat birimleri ile yakından izliyor. 11 Haziran’a ertelenen seçimlerin, yeniden ertelenme olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor

AB izliyor

Suriye’nin kuzeyindeki seçim faaliyetleri, AB tarafından da izleniyor. AB’den bir yetkili, “Gelişmeleri takip ediyoruz. Seçim kararı, ülke içerisinde de tüm taraflar tarafından desteklenmiyor henüz” değerlendirmesinde bulundu.

Barzani’nin desteklediği ENKS’den boykot açıklaması

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye’de rejime karşı olan 11 muhalif Kürt parti ve grup tarafından kurulan bir oluşum. Konseyin merkezi, Irak’ın kuzeyinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Erbil’de bulunuyor. Konsey, askeri ve siyasi açıdan Mesut Barzani’nin desteği altında faaliyet yürütüyor. Konseyin, askeri gücü de bulunuyor.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi, belediye seçimlerini boykot edeceğini duyurdu. ENKS çatısı altında yer alan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Genel Sekreteri Muhammed İsmail, “Bu tek parti seçimleri. Biz bu seçimlere katılmıyoruz ve bize göre meşru da değildir. Bir parti kendi başına askeri güçleriyle seçim yapıyor. Bu seçimlerin milletimizin içerisindeki durumla hiçbir ilgisi yoktur. Ve milletimize zarar veriyor. Milletimizin meselesi bir partinin seçimi değil” dedi. Ayrıca bölgedeki diğer siyasi yapılar da seçimlerin boykot edilmesi kararını destekliyor.

Aday listeleri açıklanacak

Seçimin, terör örgütünün Rojava olarak adlandırdığı Suriye’nin kuzeyi ile doğusunda kalan bölgede yapılması planlanıyor. Bölge, özerk yönetim olarak ilan edilmiş, bu durum Suriye tarafından bu kabul edilmemişti. Terör örgütü, hiçbir ülkenin tanımaması nedeniyle bu bölgede, seçimler ile tanınma için de bir adım atmayı planlıyor. 11 Haziran olarak planlanan belediye seçimleri için adaylık başvuru listelerinin bugün kesinleşmesi bekleniyor. Sözde Yüksek Seçim Komiserliği, 25 Mayıs’ta yapılacak açıklama ile yerel seçimlere katılacak ittifakların ve siyasi partilerin adayları ile bağımsız adayların kesin listelerini açıklayacağını duyurdu. Bölgedeki 6 büyükşehir, 40 şehir ve 105 beldede sandık başına gidilmesi planlanıyor. Seçimde, 3 milyon kişinin oy kullanacağı iddia ediliyor.

PKK’dan silahlı saldırı

Terör örgütü PKK’nın Suriye kanadı PYD/YPG, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (SKUK-ENKS)’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Suriye Kürdistan Demokrasi Partisi (SKDP/PDK-S)’nin Haseke/Kamışlı’daki ofisine saldırı düzenledi. Silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda Suriye Kürdistan Demokrasi Partisi’nin ofisi ateşe verildi. Saldırıda can kaybı yaşanmazken, maddi hasar oluştu. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx