Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

Zirai Don Felaketi Sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hasar Tespit Raporu Bekleniyor

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, 10-14 Nisan arasında ülkenin çoğu yerini etkileyen zirai don felaketinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın henüz bir hasar tespit raporu hazırlamadığına dikkat çekti.

Suiçmez, kiraz, fındık, kayısı gibi önemli ihracat ürünlerinde yüzde 90’lara varan zararlar olduğunu belirtti ve ek bütçe talebinde bulundu. Suiçmez şu ifadeleri kullandı:

“Meyve, sebze ve tarla ürünlerinde çok ciddi don zararı yaşadık”

“Son aylarda çok sayıda meyve, sebze ve tarla ürünlerinde ciddi don zararı yaşandı. Bakanlık henüz hasar tespit çalışmalarını açıklamadı. Üreticilerimizin acelesi var. Örneğin; fındık, kiraz, kayısı gibi en önemli ihracat ürünlerimizde yüksek zararlar meydana geldi. Bu durum, ihracattan elde ettikleri gelirlerle ayakta kalan çiftçilerimizi olumsuz etkileyecek.”

“Zaten Yüksekti, Daha da Yüksek Olacak”

Çiftçilerin devam edebilmesi için zararlarının karşılanması gerektiğini vurgulayan Suiçmez, meyve fiyatlarının artacağını ve gıda arz açığının önemli boyutlara ulaşabileceğini belirtti. Tarım sektöründe çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

“Sadece ‘İklim Kaynaklı Gıda Enflasyonu Var’ Demek Kolaycılıktır”

Suiçmez, zirai don ve dolu zararları yaşandığını ve bu durumun gıda enflasyonunu artırdığını belirtti. Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çiftçilerin masraflarının karşılanması ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.

“Çiftçinin Zorunlu Giderleri Hızla Karşılanmalı”

Zirai don, dolu ve sel zararlarının yanı sıra kuraklık zararının da gündemde olduğunu belirten Suiçmez, devletin üreticileri koruması gerektiğini söyledi. Çiftçilerin zorunlu harcamalarının hızla karşılanması gerektiğini ve ek bütçe talep etti. Tarımdan tasarruf edilemeyeceğini, kaynakların doğru kullanılması halinde üretimin devam edeceğini belirtti.

“Ek Bütçe Hemen Şimdi”

Suiçmez, tarıma destek verilmesi gerektiğini ve ek bütçenin acil bir şekilde ayrılması gerektiğini vurguladı. Çiftçilere gereken desteğin sağlanması halinde üretimin sürdürülebileceğini belirtti ve tarım sektöründeki sorunların çözümü için hükümetin acil adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Güler Sabancı uyardı: Dikkatli olun

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın yüzünü yapay zeka ile kullanan dolandırıcılar vatandaşlara sosyal medya hesabında kullanılan bir video reklam ile ulaşmıştı. DOLANDIRICILAR ÇOĞALINCA, UYARI GELDİ Bayraktar’ın fotoğrafı ve sesi ile …

Bill Gates, neredeyse tüm servetini bağışlayacak

Bill Gates, neredeyse tüm servetini bağışlayacak

TCMB’nin rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı 2 Mayıs haftası verilerine göre toplam rezervler 2 milyar 519 milyon dolar düşerek 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

ABD’deki Google davası Türkiye’yi de etkileyecek

ABD’de Google’a karşı açılan tekel karşıtı davasında sona yaklaşılırken, şirketin bölünmesine yol açabilecek yapısal önlemler masada. Davanın sonucu, yalnızca küresel teknoloji devlerini değil, Türkiye’deki dijital rekabet düzenlemelerini de doğrudan etkileyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir