Müzecilikte yeni yaklaşımlar çalıştayda ele alınacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen çalıştay ile ilgili detaylar

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan “Topluluk Temelli Envanterleme: Yaşayan Miras ve Müzeler” Kapasite Geliştirme Çalıştayı, Ankara’da yapılacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Avrupa Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Bölgesel Merkezi, Geleneksel Sanatlar Derneği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun işbirliği ile düzenlenecek çalıştayın açılışı yarın Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında önemli bir uygulama olan topluluk temelli envanterleme, yerel toplulukların kültürel miraslarını belirleme sürecine katılımını sağlayarak katılımcı bir yaklaşıma dayanmaktadır.

2008 yılından bu yana devam eden envanterleme çalışmaları, illerdeki Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Komisyonlarının koordinasyonunda yürütülmekte olup, bu süreçte miras taşıyıcıları, uygulayıcıları, araştırmacılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler işbirliği yapmaktadır.

Yaşayan miras alanında faaliyet gösteren müzeler ve sivil toplum kuruluşları, envanter tespiti ve belgelenmesinden mirasın korunması ve kuşaklara aktarılmasına kadar süreçlerde aktif rol oynamaktadır.

45 katılımcı, üç gün sürecek eğitim programına katılacak

Çalıştay kapsamında, Bakanlığa bağlı yaşayan miras ve etnografya müzeleri çalışanları, somut olmayan kültürel miras alanında hizmet veren özel müze temsilcileri ve UNESCO’ya akredite sivil toplum kuruluşlarının müzecilik alanında görev yapan temsilcilerinden oluşan 45 katılımcı, Güneydoğu Avrupa Bölgesel Merkezi’nden gelen iki eğitmen eşliğinde üç gün sürecek detaylı eğitim programına katılacak.

Katılımcılar, topluluk temelli envanter süreçleri, müzecilikte yeni yaklaşımlar, iyi koruma uygulamalarına dair örnekler ve müzelerin kültürel mirasın kuşaklar arası aktarımındaki rolü gibi konularda bilgi edinecekler. Eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edilecektir.

Ayrıca, çalıştay süresince planlanan alan gezileri ile katılımcılar, yerel müzeler ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarıyla doğrudan etkileşime geçerek mirası yerinde deneyimleme fırsatı bulacaklar.

Farklı bölgelerden gelen katılımcıların uygulama örnekleri üzerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve yeni işbirlikleri kurmalarının hedeflendiği çalıştay, 27-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek eğitim, saha gezileri ve deneyim paylaşımı oturumları ile tamamlanacaktır. (AA)

Related Posts

Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Kayseri Ticaret Borsası’nın (KTB) sosyal medya hesabından yapılan paylaşım ile KTB Canlı Hayvan Pazarı’nın şap hastalığı önlemleri dolayısıyla kapalı olacağı duyuruldu. Aynı şekilde, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı sonrası artan hayvan hareketliliğine bağlı olarak şap hastalığında riskin yükselmesi nedeniyle hayvan pazarları ve borsaları ikinci bir emre kadar tedbiren kapatıldığını açıkladı. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı belirtileri ve merak edilenler…

KPSS A Grubu için başvurular başladı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2025 Kamu Personel Seçme Sınavı (2025-KPSS A Grubu) başvurularının başladığını ve 10 Temmuz’a kadar süreceğini bildirdi.

David Greilsammer: Askerliğin geleceğini biliyordum; ama yine de korkunç bir şoktu

David Greilsammer: Askerliğin geleceğini biliyordum; ama yine de korkunç bir şoktu

Karpuz kilo aldırır mı, veridir mi? Yazın favori meyvesi karpuzda kalori var mı?

Karpuz kilo aldırır mı sorusu, sıcak havalarda beraber bu güzel meyvenin tüketiminin artmasıyla merak konusu oldu. Ayrıca tok tutucu özelliği ile zayıflamak isteyenler, diyet listelerinde karpuzu eksik etmiyor. Fakat içeriğinde bol miktardaki şekerden dolayı kilo yapıp yapmadığı da merak ediliyor. İşte, karpuzun besin ve kalori değeri…

ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri açıklandı mı? ATA AÖF bütünleme sınav giriş belgesi ne zaman yayımlanacak?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi (ATA AÖF) bahar dönemi bütünleme sınavları için geri sayım başladı. Peki, ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri açıklandı mı? ATA AÖF bütünleme sınav giriş belgesi ne zaman yayımlanacak?

İSTANBUL VE ANKARA MANGAL YERLERİ 2025: Ormanda mangal yapmak yasak mı? İstanbul’da ve Ankara’da mangal yapılacak yerler nereler?

Ankara’da ve İstanbul’da mangal yapılacak yerler, 2025 Kurban Bayramı dolayısıyla ateş yakarak mangal yapmak isteyen pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. İstanbul’da ve Ankara’da mangal yakmanın yasak olmadığı yerleri araştırarak bu bölgelerde toplanmak isteyen aileler, güncel bilgiler çerçevesinde araştırmalarını gerçekleştiriyor. Peki, İstanbul’da ve Ankara’da mangal yapılacak yerler nereler? İşte, ormanda mangal yakma yasağı dolayısıyla pek çok vatandaşın araştırdığı o liste