Malta: Doğru zamanda Filistin’i tanıyacağız

AA

Filistin’i devlet olarak tanıma konusunda adım atan Norveç, İspanya ve İrlanda’nın ardından gözler Malta’ya çevrildi.

Malta hükümetinin resmi tanıma kararıyla ilgili tutumu belli olurken, “doğru zamanı” işaret ettiler.

Times of Malta gazetesinin ine göre; İspanya, İrlanda ve Norveç’in 28 Mayıs’ta devletini tanıyacaklarını açıklamasının ardından şimdi ise Malta bekleniyor.

Söz konusu ülke, daha önce bu konuda adımlar atacağının sinyalini veriyordu. İsmi açıklanmayan bir hükümet sözcüsü, “doğru zaman geldiğinde” Filistin’i tanıyacaklarını söyledi.

“Koşullar uygun olduğunda Filistin’i tanımaya hazırız”

Sözcü, “Malta yakın zamanda, böyle bir tanımanın olumlu bir katkı sağlayabileceğini değerlendirdiğinde ve koşullar uygun olduğunda Filistin’i tanımaya hazır olduğunu teyit etti.” dedi ve ekledi:

Bu bağlamda hükümet, bu önemli gelişme için en uygun zaman çerçevesini en kısa sürede belirlemek amacıyla Orta Doğu’daki gelişmeleri takip ediyor.

Filistin’i tanıma kararı alan ülkeler

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 9 Mayıs’ta İspanyol radyosuna yaptığı açıklamada, İspanya, Malta, İrlanda ve Slovenya’nın Filistin devletini tanıyacağını söylemişti.

Malta’nın destek verdiği kararlar

Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümden yana olan Malta, 7 Ekim 2023’ten sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes sağlanması konusundaki karar tasarılarına da destek vermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx